Vincent 1952
  • © 2017 Vivienne Crutzen Contact Me 0

Blog

Inkleuren


27FB4805-BCB0-4BD5-AE83-FE315FA6A7A5-1025-0000011E130F0ED6
In het programma waar ik de stambomen mee maak kan ik foto's inkleuren. Het gaat ook met Adobe Photoshop Elements, maar dat resultaat is waardeloos. In Macfamiliytree kan ik goede resultaten halen, in kleur zie je veel meer details in de foto, die in zwartwit worden weggepoetst. Ik heb van mezelf ingekleurde foto's gemaakt in 1952, maar niet door mij ingekleurd maar door de fotograaf. Op de foto heb ik een groen pakje aan, maar in werkelijkheid is het rood, Voor 80% kloppen de digitaal ingekleurde foto's. De foto is van Tante Elly, toe ze een jaar of 16 was.

Mijn Oma Crutzen

Mijn Oma moet als kind in Vaals gewoond hebben en ook daar op school zijn gegaan. Ik ben in het bezit van haar Kerkenboekje haar missaal. Het missaal is wel een miniboekje, maar dat had je in die tijd. Een zilveren tasje en daar een klein mistaaltje in. In het missaal een aantal prentjes. Eentje van haar Eerste heilige communie, die ze in Vaals gedaan heeft, want de stempel van Kapelaan, de latere pastoor, Kreutzer staat achterop. Haar plechtige communie deed ze in 1917 in Keulen in de Sint Agnes Kerk. Ook daar is een prentje van. Dan zijn er nog prentjes als Andenken aan Johanna Bours, de naam zegt me even niks, of van de pastoor uit Vaals, welke is onleesbaar. En nog een handgeschreven gebet.
Bekend is dat ze huishoudster was in het gezin van haar latere man die toen nog getrouwd was met de zus van haar moeder. Het gebeurde vaker in die tijd dat kinderen niet opgroeide in het gezin waar ze geboren waren. Haar vader was machinist en stoker. Waar was hij dat, dat is niet duidelijk, want niet alleen de scheepvaart draaide toen op stoom, maar ook de fabrieken en natuurlijk de treinen. Haar vader heeft ook in Kerkrade gezeten en geboren in Busbach. De dochter uit het eerste huwelijk van mijn Opa is in vaals opgegroeid, dat heeft de onlangs overleden oudoom me vertelt en dat kan ik ook uit de archiefstukken lezen die ik in Kerkrade gevonden heb. Als het gezin het niet aan kon, werd meestal het oudste kind geduwd bij familie en groeide daar op. Dat was het noodlot van mijn oma zo heeft ze mijn opa leren kennen en toen daar de eerste vrouw van overleed, trouwde ze in 1919 met Hubert Paul Crutzen het leeftijds verschil was 23 jaar zij was 22 en hij was 45. Hij stier in 1949 en zij trouwde toen met Christoffel Senden en dat was voor ons kinderen de opa en ik zie opa Senden noga altijd bij ons de boodschappen brengen met zijn fiets in de Maarstraat 52

Aangifte gedaan en geaccepteerd

Ik heb aangifte gedaan bij het discriminatie bureau. Ze hebben de aangifte geaccepteerd. Dus er wordt nu actie ondernomen tegen Guido Delahaye, wordt tijd, want na 2 jaar mag je toch wel verwachten dat hij tot actie was overgegaan. Nu meende mijn zus Felicitas dat ik een kort lontje heb. Twee jaar geduld kan ik geen kort lontje noemen.

Stelen

Ik had Guido Delahaye gevraagd alle foto's te verwijderen waar ik op sta in het archief van de familie Delahaye. Ik sta daar op als jongen en ik ben geen jongen, nooit geweest ook, dat ben je niet als je als XXY geboren bent. De label Jongen hebben mijn ouders er aan geplakt. Ik had gevraagd de foto's te verwijderen, maar dat weigert hij al 2 jaar. Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat deze man hoofd van een school geweest is. Op die school zou ik nooit willen zitten, dat is dictatoriaal gedrag. Geen respect hebben voor de medemens. Of te wel een arrogante klootzak. Maar gelukkig zijn er instanties genoeg waar ik natuurlijk naar toe kan gaan en dat zal ik zeker niet schuwen, 2 jaar lijkt me tijd genoeg, om iets te veranderen wat binnen 5 minuten kan.

Hij heeft ook voor de zoveelste keer een foto van mij gepikt. Nu heb ik er geen moeite mee dat hij foto's van mij op zijn website zet, maar waar ik moeite mee heb is dat hij niet aan bronvermelding doet. De foto is dan wel niet door mij gemaakt, maar wel door mij bewerkt. En de auteursrechten van de foto liggen bij mij, omdat ik de originelen in bezit heb. Gekregen van Tante Marietje.
Hij verkoopt nog altijd boekjes met de stamboom van de familie Delahaye, waar ik in sta met mijn oude naam, hij weigert ze te corrigeren, dat zou kunnen met een inlegvel of door de oude namen over tellen en de nieuwe er bij te schrijven. Dit komt natuurlijk allemaal in de aangifte te staan. Dat Uberheblich macho gedrag moeten we maar eens afleren.

Overleden

Prof. Paulus Josef Crutzen. Familie of niet.

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw, een paar jaar nadat Professor Paul Crutzen zijn Prijs had gewonnen, had ik plotseling een mail in de bus van Ilona Crutzen, ze vroeg zich af of we familie waren. Al heel snel kwam ik er achter dat haar oma was overleden en daar had ze moeite mee. Haar oma woonde in Amsterdam. Amsterdam, ben je soms de dochter van Paul Crutzen. Dat was zo. Wow ik had contact met de dochter van de meest beroemde Crutzen die er was. We hebben heel wat afgemaald in die tijd. Maar het was op het account van de hogeschool en toen ik daar wegging was het contact verbroken. Door Ilona ben ik begonnen met het onderzoek naar mijn stamboom. Kijken of we familie zijn. In Maastricht in het archief was er steeds een familie Crutzen die 20 jaar scheelt met onze stamboom en die altijd in het zelfde dorp woont als mijn familie Crutzen. Een Kerkenboek was niet aanwezig, dus ik kon de verbinding niet vinden. Met paul heb ik nog regelmatig gemaild. Het kan raar lopen in het leven. Paul is onlangs overleden en het contact met Ilona is er nog steeds, ik ben maar eens begonnen aan de stamboom, kijken wat ik kan vinden. De link naar het verleden was een probleem, maar via een kaart met de geboortedatum van de vader erop, de kaart ligt in het archief van Amsterdam. Ben ik op het spoor gezet van deze familie Crutzen.
Al snel vond ik iets bijzonders, mijn vader had op de staatsmijn Wilhelmina een collega die Quirinus Crutzen Heette en die woonde in de Seghemansstraat op Terwinselen woonde die Quirinus was een neef van Paul Crutzen. Want hem zijn vader Quirinus Crutzen was de broer van Josef Crutzen de vader van Paul Crutzen.
Het zoeken gaat niet zo gemakkelijk, want Crutzen wordt op verschillende manieren geschreven, maar ook voornamen. Veel mensen konden niet lezen en schrijven dus werd er op klank geschreven en vergeet het dialect niet, wat ook nog vaak roet in het eten gooit. Creutzer, bij het ene kind, bij een ander kind met dezelfde vader Crutzer en dan weer Crutzen en dan weer Cruitsens en dan weer Creutzerclaes ik bedoel maar en wat dacht je van Johannes en Jan of Jean, Renier en Reijner, Nicolai of Nicolaas. En de enen keer is het Paulus en de andere keer is het gewoon Paul. Som kun je zoeken op klank door een ~ voor de naam te zetten. Of ik zoek alleen maar op voornaam en plaats
.

Veel plaatsen hebben een archief en een website, waar de boel gedigitaliseerd is. In Duitsland kun je niks vinden die lopen achter. Dan heb je de centrale Archieven per provincie. Je hebt een militairen archief. Soms kom je uit in het militaire archief van Parijs waar je alles kunt terug vinden over de soldaten van Napoleon. Een zoon van Cordula Windelsmid die getrouwd was met een Paulus Cruijtsens was Tambour-Maître in het Franse leger. Alle oorlogen heeft hij overleeft en werd 99 jaar. Maar volgens de krant werd hij 102 en werd zijn 100ste verjaardag goed gevierd. Stamboom onderzoek kan ook leuk zijn. Maar ook veel verdriet, de kindersterfte in de 19 en 18 eeuw is enorm. We leven nu in Corona tijd. Met een goede communicatie, maar er was een mazelen epidemie en er stierven in een gezin van 6 kinderen 3 binnen 1 week. Wat een leed maakte die mensen mee ongelooflijk. En als ik kijk naar mijn eigen opa die Hubert Paul Crutzen, die in zijn eerste huwelijk met Maria Theresia Dirres 4 kinderen kreeg waarvan er 3 komen te overlijden en ten slotte ook zijn vrouw in 1919 in een tijd dat er de Spaanse griep heerst. Waar ook jonge mensen aan ten gronde gingen.

Mijn sites zijn openarch.nl heb ik een abonnement van, wiewaswie.nl allelimburgers.nl en veel archieven sites en soms nog familysearch maar dar staat niet zo veel
.
June 2021
April 2021
March 2021
February 2021
May 2020
April 2020
October 2019
December 2018
November 2018
October 2018
September 2018
December 2017
August 2017
July 2017
June 2017