In Memoria

Mariet Hoen
Op 29 september 2019 is Mariet Hoen overleden. Nu ken ik Mariet alleen maar van de tijd dat ze met Theo Lenartz trouwde. Ze was altijd veel gespreksstof in de familie Delahaye. Kwam gewoon omdat ze zich zelf was en zich nooit wat aantrok van het geroddel achter haar rug. Die gesprekstof zal ik ook wel zijn, maar ook dat deert me niet. Op Zaterdag 5 oktober is er een ascfeidsbijeenkomst om 10.15 in Zorgvlied Amsteldijk 273 Amsterdam. Dat is voor mij wat te vroeg. De weg naar Amsterdam ken ik ondertussen wel. Zorgvlied kom ik ook terecht, als er een einde gekomen is aan mijn leven. Tenminste de overblijfselen van mijn lichaam. Dan hebben we nog iets gemeen. Nog een bloemetje uit Mijn tuin.


. _VCA1961

Missie

Als de Heeroom op vakantie was, dan moest er weer actie ondernomen worden om geld te krijgen voor de Pater. Een van de acties was een kaarten actie. Tussen de foto’s vond ik nog een setje. Crowdfunding noemen ze dat nu in de huidige tijd.

Familie van der Does

Toen ik in het Aarveld woonde waren mijn buren Piet en Jo van der Does.
Op een dag kwam hij bij me en vroeg of ik een koppensneller zwaard wilde verkopen, dat had hij ooit geërfd van zijn vader Dirk van der Does. Ik zeg wat moet je er voor hebben hij zegt 50 euro, ik zette het op marktplaats en 10 minuten daarna had ik het verkocht voor 500 euro. Nou dat ging goed vond hij en hij gaf me nog wat spullen, uit lang vervlogen tijden. Die ik allemaal voor hem verkocht.

Tijdens een van de bezoeken, kwam hij met een stel fotoalbums die hij wilde weggooien want die waren van zijn vader. Dat vond ik zonde en vroeg aan hem of ik ze mocht hebben dan scande ik ze wel in. Op een of andere manier zijn ze altijd blijven liggen bij me. Piet van der Does is intussen overleden. Wanneer weet ik niet.
Dus ik heb nog een archief en wel van de Familie van der Does. De naam van der Does is een bekende naam in de Vaderlandse Geschiedenis

Jan van der Does 1545 - 1804 Heer van Noordwijk en Kattendijke Bevelhebber tijdens het beleg van Leiden.
humanist, dichter, filoloog, bestuurder en bibliothecaris van de Universiteit Leiden.

Pieter van der Does (1562–1599), Nederlands vlootvoogd

Wigbolt van der Does
(1611–1669), generaal der artillerie

Johan van der Does
(1694-1749), raadsheer bij de Hoge Raad en thesaurier-generaal

Of het familie is weet ik niet. Ik heb wel de stamboom, maar daar komen bovenstaande heren niet in voor, maar je weet maar nooit.

Op de pagina
vd Does een verhaal hoe Dirk uiteindelijk in Heerlen terecht kwam.

Nieuwe identiteit

Niet omdat ik anders wil zijn, maar omadt ik mezelf wil zijn.
Vandaag heb ik mijn nieuwe ID Kaart afgehaald en mijn nieuw rijbewijs. Toevallig was het vandaag ook nog World Coming Out Day, mooier kan toch niet. Hebben ze ook nog gevlagd voor mij, op al de gemeentes.
De ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Heerlen was zich af het vragen waarom een vriendin van mij foto’s zat te maken. Ze had niet in de gaten dat mijn naam en geslacht verandert waren.
In plaats van
Vincentius Remigius Maria als voornamen, heb ik nu Viviënne Remy Mathilde en als geslacht Vrouw
Mathilde heette mijn Pete tante. Tiel, want dat is de roepnaam van Mathilde, af en toe mijn rustpunt in mijn prille jeugd. Als ik het zwaar te verduren had gehad thuis en ik kon er niet meer tegen, dan reed ik naar Ubachsberg, waar mijn tante een café had met gasten, en dan werd ik een hele dag in het zonnetje gezet. Dan was er aandacht voor me, dan stond ik in het middelpunt, ondanks dat ze het druk had met haar werk en als ik dan weer het ’s avonds met mijn fietsje wegreed met een gevulde maag van het heerlijke eten wat ze voor me maakte gaf ze me meestal ook nog 10 gulden, voor de spaarpot. Als dank voor al die liefde die van haar wel kreeg en thuis niet heb ik de naam Maria verandert in Mathilde, buiten dat feit heb ik nooit begrepen waarom er Maria in mijn naam stond en niet de naam van mijn Pete tante. De reinste discriminatie, naar allebei de kanten, want bij de meisjes stond de naam van de Peter er niet in.

Film Verhuizing

Ik heb er een filmpje bijgezet van een verhuizing in 1988 van Ignace Crutzen.